تجهیزات و کاربردهای آن

11 نکته مهم در وزن کردن مواد آزمایشگاهی

اندازه گیزی مواد

مقدمه

وزن کردن نمونه‌­های مواد شیمیایی یکی از مهم­ترین مراحل انجام یک مطالعه علمی می‌­باشد، در صورت وجود هر گونه خطا و اشتباه در این مرحله، امکان تحت تاثیر قرار گرفتن مراحل دیگر و تغییر نتایج یک مطالعه وجود دارد. هر فردی که شروع به کار آزمایشگاهی برای انجام تحقیقات خود می­‌نماید نیازمند دانستن نکات علمی و عملی کار با ترازوی دیجیتال می‌­باشد. با توجه به گسترش فناروی نانو و افزایش هزینه­‌های مواد شیمیایی رعایت نکات کلیدی در مرحله وزن کردن برای افزایش ایمنی کار با مواد شیمیایی و عدم از دست رفتن این مواد الزامی می‌­باشد. در ادامه به بررسی موارد ایمنی و نکات کلیدی برای وزن کردن نمونه‌­های مختلف می‌­پردازیم.

 

نکات وزن کردن نمونه­‌های شیمیایی

برای انجام یک کاری بی نقص و  عاری از خطا بهترین روش استفاده از تجارب دیگران و مطالعه بیش­تر بر روی موضوع خاص قبل از انجام آن کار به صورت عملی می‌­باشد، در مطالعات آزمایشگاهی بهترین روش مطالعه و بررسی تمامی سناریوهای مورد نظر قبل از انجام آزمایشات می­‌باشد. برای وزن کردن یک نمونه باید موارد زیر را رعایت نمایید.

  1. در ابتدای شروع به کار حتما دفترچه راهنمای ترازو را مطالعه نمایید و از مسئول آزمایشگاه بخواهید یکبار نحوه کار با دستگاه را به شما توضیح دهد.
  2. ترازو باید در مکانی ثابت و مستحکم راه اندازی شود و پایه­‌های میزی که ترازو روی آن قرار می­‌گیرد به کف آزمایشگاه به گونه­‌ای ثابت شود که هیچگونه لغزشی نداشته باشد.
  3. قبل از استفاده از تراز بودن ترازو را چک نمایید. ممکن است قبل از شما فردی تراز دستگاه را به هم ریخته باشد.
  4. توصیه می­‌شود مسئول هر آزمایشگاه به صورت دوره‌­ای کالیبراسیون ترازو را انجام دهد و هم چنین تراز بودن دستگاه را چک نمایید و در چک لیست ترازو ثبت شود تا دیگر کاربران از زمان کالیبراسیون مجدد و تراز بودن ترازو اطلاع داشته باشند.
  5. حتما قبل و بعد از وزن کردن کردن نمونه خود اطراف ترازو و محفظه داخلی ترازو و کفه ترازو را درصورت ریختن نمونه تمیز نمایید.
  6. به هیچ عنوان نباید بر روی کفه تراز مواد شیمیایی را ریخت و حتما از یک ظرف یا یک تکه کاغذ تا شده استفاده نمایید تا به راحتی بتوانید مواد را به ظرف اصلی منتقل نمایید. به یاد داشته باشید که وزن ظرف یا تکه کاغذ را با استفاده از صفر ترازو از وزن نمونه خود کم کنید.
  7. برای ترازوهای با دقت زیاد حتما قبل از یادداشت وزن نمونه خود محفظه­‌های اطراف ترازو را ببنید تا جریان هوا بر روی وزن نمونه شما اثر نگذارد.
  8. در صورت روشن بودن دستگاه‌­های تهویه هوا، خنک کننده­‌های هوا یا باز بودن پنجره آزمایشگاه تمامی دستگاه­‌ها و وسایلی که موجب جریان زیاد هوا در آزمایشگاه می­‌شود هنگام کار با ترازوهای حساس باید خاموش شوند، همچنین درب آزمایشگاه نیز باید بسته باشد و از عبور و مرور دیگر افراد در حین وزن کردن نمونه در آزمایشگاه جلوگیری به عمل آید تا کم­ترین خطا ایجاد شود.
  9. در صورت سمی و فرار بودن نمونه، حتما این وزن کردن را زیر هود انجام دهید، البته باید تمامی نکات تراز بودن و عدم لغزش مکان ترازو را زیر هود بررسی نمایید و سپس وزن کردن را انجام دهید، باید به این نکته توجه نمایید که روشن بودن هود باعث ایجاد خطا در وزن کردن خواهد شد که اگر می­‌توانید نمونه را بر روی کفه ترازو قرار دهید وزن کردن را انجام دهید و سپس هود را روشن نمایید تا محیط هود عاری از مواد سمی شود.
  10. حتما برگه آشنایی با اطلاعات ایمنی مواد شیمیایی (MSDS) و لوزی خطر ماده شیمیایی خود را بر روی دستگاه یا در گوشه‌­ای از آزمایشگاه قرار دهید و به دیگر تا در صورت بروز حادثه بتوانید از راهنمایی‌های آن استفاده نمایید.
  11. در صورت کار با مواد شیمیایی سمی و خطرناک در هنگام وزن کردن یا دیگر مراحل کار خودتان به افراد حاضر در آزمایشگاه اطلاع دهید و محل برگه آشنایی با اطلاعات ایمنی مواد شیمیایی را به دیگران اطلاع دهید تا در صورت بروز حادثه بتوانند از نکات آن برای کنترل شرایط بحرانی و خطر استفاده نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.